זעפרן סגולות ויתרונות בריאותיים

זעפרן סגולות בריאותיות

זעפרן, המכונה לעתים קרובות "תבלין הזהב", נמצא בשימוש במשך אלפי שנים בשל טעמו העשיר, הצבע התוסס והיתרונות הבריאותיים המדהימים שלו. תורבת מפרח ה- Crocus sativus, זהו התבלין היקר בעולם לפי משקל. בפוסט הבא נתעמק בשלל היתרונות הבריאותיים שמציע זעפרן, סגולותיו והדרכים השונות שניתן להשתמש בו.

מה זה זעפרן?

זעפרן הוא תבלין יקר ערך המופק מהצלקות של פרח הכרכום התרבותי. הפרח בעל גוון סגול עמוק ופריחה קצרה מאוד, מה שמקשה על גידולו וקצירתו. כתוצאה מכך, זעפרן נחשב לאחד התבלינים היקרים ביותר בעולם.

מוצאו הידוע של הזעפרן הוא צפון הודו, משם נדד והגיע גם לארצות ערב ולאירופה. כיום, איראן היא המגדלת והיצואנית הגדולה ביותר של זעפרן בעולם.

זעפרן ידוע בטעמו וריחו הייחודיים, המשלבים תווים אדמתיים ומתקתקים. צבעו האדום-כתום העז נותן למאכלים גוון זהוב יפהפה והוא משמש במגוון רחב של מאכלים ברחבי העולם.

סגולות הזעפרן

זעפרן נמצא בשימוש ברפואה המסורתית במשך מאות שנים, וישנם מחקרים מדעיים המוכיחים את יעילותו בטיפול במצבים שונים.

בעוד שמקורו עדיין נתון לוויכוח, הוא ככל הנראה באיראן. שם, הוא היה נערץ בשל סגולותיו הרפואיות. אנשים היו אוכלים אותו כדי לשפר את החשק המיני, להגביר את מצב הרוח ולשפר את הזיכרון.

הוא גם עשיר בויטמינים, מינרלים ותרכובות ביו-אקטיביות כמו קרוצין, קרוצטין, ספורנל וקאמפרול. תרכובות אלו מיוחסות ליתרונות הבריאותיים של זעפרן, כולל השפעות נוגדות חמצון, אנטי דלקתיות והשפעות נוירו-פרוקטטיביות.

אז מה הסגולות של זעפרן ולמה בעצם הוא טוב? הנה 11 יתרונות בריאותיים מרשימים שכדאי להכיר:

1. מקדם בריאות נפשית

זעפרן מכונה תבלין השמש. זה לא רק בגלל הצבע המובהק שלו אלא גם בגלל שהוא עשוי לעזור להאיר את מצב הרוח שלך.

בסקירה של מספר מחקרים, תוספי זעפרן נמצאו יעילים יותר באופן מובהק ביחס לפלצבו, בטיפול בתסמינים של דיכאון קל עד בינוני.

מחקרים אחרים מצאו כי נטילת 30 מ"ג של זעפרן מדי יום הראתה יעילות בדיוק כמו פלואוקסטין ואימיפרמין – טיפולים קונבנציונליים לדיכאון. בנוסף, פחות אנשים חוו תופעות לוואי מזעפרן מאשר מטיפולים אחרים.

נראה שגם עלי הכותרת של הזעפרן וגם הסטיגמה דמוית החוטים יעילים נגד דיכאון קל עד בינוני.

2. עשוי לשפר את תפקוד המוח

מחקרים מצביעים על כך שזעפרן יכול לשפר את הזיכרון ויכולת הלמידה ולהגן מפני מחלות ניווניות. תכונותיו נוגדות החמצון עוזרות לנטרל רדיקלים חופשיים מזיקים, הקשורים להזדקנות ולירידה קוגניטיבית.

בנוסף, תכונות נוגדות החמצון של זעפרן עשויות לשפר את הקוגניציה אצל מבוגרים עם מחלת אלצהיימר.

3. תומך בבריאות העיניים

תכולת נוגדי החמצון הגבוהה של זעפרן מועילה גם לעיניים.

ניסויים קליניים מצביעים על כך שנטילת תוסף זעפרן יכולה לשפר את הראייה של אנשים עם ניוון מקולרי הקשור לגיל (AMD), אחד הגורמים המובילים לעיוורון בקרב מבוגרים. זה עוזר להגן מפני נזק הנגרם ומאט את התקדמות AMD.

4. בריאות הלב

שילוב זעפרן בתזונה יכולה להיות בעלת השפעות חיוביות על בריאות הלב.

מחקרים הראו שהוא יכול להוריד את לחץ הדם ולהפחית את רמות הכולסטרול והטריגליצרידים, ובכך להפחית את הסיכון למחלות לב. התכונות האנטי דלקתיות והנוגדות חמצון של התבלין הן תורמים מרכזיים ליתרונות הקרדיווסקולריים שלו.

5. מסייע בירידה במשקל

נשנוש בין ארוחות הוא הרגל נפוץ שעשוי לגרום לך לעלות במשקל. על פי מחקרים, זעפרן עשוי לסייע במניעת נשנוש בין ארוחות על ידי הפחתת התיאבון שלך.

במחקר שנמשך מספר שבועות, נמצא כי נשים שנטלו תוספי זעפרן חשו שבעות יותר, נישנו בתדירות נמוכה יותר וירדו משמעותית יותר במשקל מאשר נשים בקבוצת הפלצבו.

במחקר אחר, נמצא כי נטילת תוסף תמצית זעפרן סייעה להפחית משמעותית את התיאבון, מדד מסת הגוף, היקף המותניים ומסת השומן הכוללת.

עם זאת, מדענים אינם בטוחים כיצד זעפרן מרסן את התיאבון ומסייע לירידה במשקל. תיאוריה אחת היא שזעפרן מעלה את מצב הרוח שלך, מה שבתורו מפחית את הרצון שלך לנשנש.

6. משפר את בריאות מערכת העיכול

לזעפרן סגולות לשיפור העיכול והוא שימש באופן מסורתי לטיפול בבעיות עיכול שונות. הוא ממריץ את הקיבה, הכבד והטחול והוכח כבעל השפעה חיובית על אנשים הסובלים מכיב פפטי ומחלות מעי דלקתיות בשל תכונותיו האנטי-דלקתיות והנוגדות חמצון.

7. תכונות אנטי-סרטניות

זעפרן עשיר בנוגדי חמצון, המסייעים בנטרול רדיקלים חופשיים מזיקים. נזק של רדיקלים חופשיים נקשר למחלות כרוניות, כמו סרטן.

במחקרי מבחנה הוכח כי זעפרן ותרכובותיו הורגים באופן סלקטיבי תאי סרטן המעי הגס או מדכאים את צמיחתם תוך השארת תאים בריאים ללא פגע.

השפעה זו חלה גם על עור, מח עצם, ערמונית, ריאות, שד, צוואר הרחם ועוד מספר תאים סרטניים.

מחקרים במבחנה מצאו גם שקרוצין – נוגד החמצון העיקרי בזעפרן – עשוי להפוך את התאים הסרטניים לרגישים יותר לתרופות כימותרפיות.

בעוד שממצאים אלה ממחקרי מבחנה מבטיחים, ההשפעות האנטי-סרטניות של זעפרן נחקרות בצורה גרועה בבני אדם, ויש צורך במחקר נוסף.

8. עשוי להקל על תסמיני PMS

מחקרים מראים שזעפרן עשוי לסייע בטיפול בתסמיני PMS.

מחקר גילה שנשים שצרכו כ- 30 מ"ג זעפרן מדי יום חוו ירידה משמעותית בתסמיני PMS בהשוואה לאלו שלא. תכונות משפרות מצב הרוח של התבלין אחראיות כנראה לתועלת זו.

מחקר אחר מצא שאפילו רק ע"י הרחת זעפרן למשך 20 דקות ניתן להפחית תסמיני PMS כמו חרדה והורדת רמות הורמון הסטרס קורטיזול.

9. עשוי לשפר את הבריאות המינית

זעפרן ידוע גם ביתרונות הפוטנציאליים שלו בשיפור הבריאות המינית, מרמת החשק ועד לתפקוד המיני.

מחקרים הצביעו על כך שהוא יכול לשפר את תפקוד הזקפה אצל גברים ולהגביר את החשק המיני אצל גברים ונשים כאחד. תכונותיו נוגדות החמצון והאנטי דלקתיות עשויות לתרום להשפעות אלו.

10. בריאות העור

התכונות נוגדות החמצון של זעפרן מתרחבות לבריאות העור, מציעות הגנה מפני קרינת UV ומפחיתות את סימני ההזדקנות. זה יכול לשפר את מרקם העור בשימוש מקומי או כתוסף בשל תכונותיו האנטי דלקתיות והמזינות.

11. מפחית דלקת

דלקת כרונית קשורה לבעיות בריאותיות רבות, וזעפרן מציע יתרונות אנטי דלקתיים שיכולים לעזור להפחית את הסיכון למחלות כרוניות. זה מעכב את הייצור של סמנים דלקתיים, מה שהופך אותו למועיל למצבים כמו דלקת פרקים, מחלות לב ואפילו סרטן.

קל להוסיף לתזונה

במינונים קטנים, לזעפרן יש טעם וארומה עדינים והוא משתלב היטב עם מנות מלוחות, כגון פאייה, ריזוטו ומנות אורז אחרות.

הדרך הטובה ביותר להוציא את הטעם הייחודי של זעפרן היא להשרות את החוטים במים חמים – אך לא רותחים. אתם יכולים להוסיף את החוטים והנוזל לתבשיל כדי להשיג טעם עמוק ועשיר יותר.

זעפרן זמין ברוב השווקים המיוחדים וניתן לרכוש אותו כחוט או בצורת אבקה. עדיף לקנות את החוטים, במידת האפשר מכיוון שניתן להשתמש בהם בדרכים רבות ושונות ויש פחות סיכוי לזינום.

אף על פי שזעפרן הוא התבלין היקר ביותר בעולם, כמות קטנה הולכת רחוק. לעתים קרובות לא תזדקקו ליותר מקמצוץ במתכונים שלכם.

זעפרן זמין גם בצורת תוסף, כמוסות, שמן ומיצוי.

סיכונים, אמצעי זהירות ומינון מומלץ

זעפרן בדרך כלל בטוח לשימוש עם מעט או ללא תופעות לוואי.

בכמויות בישול סטנדרטיות, נראה שהזעפרן אינו גורם להשפעות שליליות בכלל.

כתוסף תזונה, אנשים יכולים לקחת בבטחה עד 1.5 גרם זעפרן מדי יום. עם זאת, מספיק 30 מ"ג של זעפרן מדי יום כדי לקצור את היתרונות הבריאותיים שלו.

מצד שני, מינונים גבוהים של 5 גרם או יותר עלולים להיות בעלי השפעות רעילות. נשים בהריון צריכות להימנע ממינונים גבוהים, שעלולים לגרום להפלה.

כמו בכל תוסף, מומלץ שתדברו עם איש מקצוע בתחום הבריאות לפני הצריכה.

בעיה נוספת עם זעפרן – במיוחד אבקת זעפרן – היא שהוא עלול להיות מזויף (מעורב) עם מרכיבים אחרים, כמו סלק, סיבי משי צבוע אדום, כורכום ופפריקה.

זיוף מוזיל עלויות ליצרנים מכיוון שזעפרן אמיתי יקר לקציר.

חשוב לרכוש זעפרן ממותג בעל מוניטין כדי להבטיח שתקבלו מוצר אותנטי. אם הזעפרן נראה זול מדי, עדיף להימנע ממנו.

בשורה התחתונה

זעפרן הוא יותר מסתם תבלין יוקרתי; זוהי מעצמה של יתרונות בריאותיים. משיפור בריאות הנפש ועד הגנה על הלב ומלחמה במחלות כרוניות, "תבלין הזהב" תופס מקום מיוחד בעולם הקולינרי והרפואה כאחד. פרופיל נוגדי החמצון העשיר שלו לא רק משפר את טעמי המזון אלא גם תורם לאורח חיים בריא יותר.