מה אסור לאכול בדלקת פרקים

מה אסור לאכול בדלקת פרקים

כשאתם סובלים מדלקת פרקים, כמות הדלקת שאתם חווים יכולה להיות מושפעת מגורמים רבים – כולל התזונה שלכם. מזונות עתירי סוכר, שומן, נתרן או פחמימות פשוטות עלולים לגרום לדלקת שעלולה להחמיר את תסמיני דלקת המפרקים שלך. לכן, חשוב להבין מה אסור לאכול בדלקת פרקים או ליתר דיוק ממה כדאי להימנע.

מזונות שכדאי להימנע מהם עם דלקת פרקים כוללים:

  • בשר אדום
  • מוצרי חלב עתירי שומן
  • מזונות עשירים באומגה 6
  • מלח
  • מזון ומשקאות ממותקים
  • אוכל מטוגן
  • מזון משומר
  • אלכוהול
  • פחמימות מזוקקות
  • אוכל מעובד

כאמור, אם יש לך דלקת פרקים, בחירה תזונתית נכונה יכולה לעזור בניהול הסימפטומים שלך, להפחית את הסיכון לסיבוכים ולעזור לשפר את איכות החיים שלך.

בפוסט זה נתעמק ב-12 המאכלים והמשקאות שאולי תרצו להימנע מהם כאשר יש לכם דלקת פרקים.

מה אסור לאכול בדלקת פרקים

מה אסור לאכול כשיש דלקת בגוף

1. בשר אדום

בשר אדום מכיל יותר שומן (במיוחד שומן רווי) מאשר בשר לבן וחלבון מהצומח. מחקרים קשרו צריכת בשר אדום עם רמות מוגברות של דלקת, שעלולה להחמיר את נפיחות המפרקים ותסמיני דלקת פרקים.

מחקר אחד מצא שהחלפת בשר אדום במנה של עוף, דגים, קטניות או אגוזים קשורה לסימנים ביולוגיים דלקתיים נמוכים יותר.

2. מוצרי חלב עתירי שומן

חלב, יוגורט ומוצרי חלב אחרים יכולים להזיק לדלקת פרקים, אבל זה תלוי בכמות השומן והסוכר שמכיל מוצר מסוים.

באופן כללי, הימנעו ממוצרי חלב מלאי שומן ומוצרים עם תוספת סוכר אם יש לכם דלקת פרקים. מחקרים הראו קשר בין תזונה עתירת שומן לתגובות דלקתיות.

אם אתם חושדים שאתם רגישים או לא סובלניים למוצרי חלב, הסירו את אותם מהתזונה לזמן קצר. שלב זה יכול לעזור לכם לגלות אם אתם מרגישים טוב יותר כאשר מוצרי חלב נעדרים מהתזונה שלכם.

שימו לב שלחלק ממוצרי החלב כמו יוגורט וקפיר, מכילים פרוביוטיקה או חיידקים מועילים. (קפיר הוא מוצר חלב הדומה ליוגורט.) מחקרים מראים כי פרוביוטיקה ותערובת בריאה של חיידקי מעיים מפחיתים דלקת ויכולים לסייע בהפחתת תסמיני דלקת פרקים. ביחרו באפשרויות דלות שומן.

3. חומצות שומן אומגה 6

עודף חומצות שומן בלתי רוויות אומגה 6, עלולות להחמיר את הדלקת. מקורות נפוצים של שומני אומגה 6 כוללים:

  • פולי סויה
  • תירס
  • חמניות
  • שמן קנולה
  • אגוזים
  • בשר

נסו לבשל עם שמן זית, שהוא בעיקר שומן חד בלתי רווי. ואכלו יותר דגים שומניים, כמו סלמון, טונה ובקלה.

4. מלח

הגוף שלך זקוק לנתרן במלח לתפקודים רבים, אך צריכת יתר עלולה להיות בעייתית. מחקרים קישרו צריכת מלח גבוהה עם דלקתיות גדולה יותר וסיכון מוגבר לדלקת מפרקים שגרונית.

חפשו מזונות דלים בנתרן או כאלו ללא תוספת מלח. נסו לתבל את האוכל שלכם בעשבי תיבול ותבלינים, כגון פלפל גרוס, אורגנו, כמון, אבקת שום או אבקת בצל. הם יעשירו את הטעם של האוכל שלכם בדרכים שמלח לא יכול.

או לנסות תערובת תיבול ללא תוספת מלח. חנויות מכולת רבות מקדישות מדפים לתערובות תיבול כאלה, כך שהמבחר הוא בשפע.

5. משקאות ממותקים

סודה, מיצי פירות, תה מתוק ומשקאות ממותקים אחרים מכילים לרוב הרבה סוכר. נסו להגביל את צריכת הסוכר הכוללת שלכם ל-9 כפיות ליום. (לצורך השוואה, פחית קולה מכילה כ-35 גרם סוכר שזה כ-7 כפיות.)

נסו גרסאות לא ממותקות של המשקאות האהובים עליכם או הוסיפו טעמים טבעיים (כמו לימון טרי או פרוסות ליים) למשקאות הפשוטים שלך.

6.טיגון עמוק

מזון מטוגן מבושל לרוב בשמנים עשירים בשומן רווי ובחומצות שומן אומגה 6. שניהם נקשרו עם דלקת מוגברת ועלייה בתסמיני דלקת פרקים.

למזונות מטוגנים יש לרוב מרכיבים נוספים – גלוטן, מלח וסוכר נוסף – שיכולים להוביל גם לדלקת.

נסו להכין את הארוחות שלכם בבית לעתים קרובות יותר כדי לשלוט במה שנכנס בהן. בחרו בטיגון אוויר או אפייה במקום טיגון בשמן עמוק.

7. שימורים

אתם לא צריכים להתרחק מכל מוצרי השימורים, רק אלה המכילים סוכר או מלח.

לדוגמה, סירופ פירות משומר בדרך כלל עשיר בתוספת סוכר, מה שעלול להגביר את הדלקת. חפשו פירות משומרים במים או 100% מיץ פירות ללא תוספת סוכר.

מלח משמש כחומר משמר בקופסאות שימורים רבות, כולל ירקות, בשרים ומרקים. חפשו מוצרים דלים בנתרן או שאינם כוללים תוספת מלח. נסו לשמור על צריכת המלח ל-2 גרם ליום.

8. אלכוהול

סוגים מסוימים של אלכוהול, כמו יין אדום, יכולים להיות בעלי תכונות אנטי דלקתיות מכיוון שהם מכילים נוגדי חמצון. שתיית כוס אחת בלבד של יין אדום מדי יום הוכחה כמקדמת בריאות מפרקים.

עבור סוגים אחרים של דלקת פרקים, כמו גאוט, אלכוהול יכול לעורר התלקחות. מחקרים קשרו את כל סוגי האלכוהול עם סיכון מוגבר לפתח גאוט והתקפי גאוט תכופים יותר.

9. פחמימות מזוקקות

כאשר דגנים מעובדים לקמח לבן או אורז, רוב הסיבים וחומרי המזון נמחקים. זה משאיר את הדגן כפחמימה פשוטה, אשר נוטה יותר להעלות את רמת הסוכר בדם ולהגביר את הדלקת.

נסו לאכול פחמימות מורכבות יותר, כמו אורז חום, קינואה ודגנים מלאים.

10. ממתקים וקינוחים

סוכרים אינם מציעים כל ערך תזונתי. זו הסיבה שהם מכונה לעתים קרובות "קלוריות ריקות". גרוע מכך, הם יכולים להגביר את הדלקת.

הגבילו את צריכת הסוכר העודף שלכם לאותן תשע כפיות ביום. מקורות מזון נפוצים לתוספת סוכר כוללים ממתקים, קינוחים, מאפים, גלידה, חטיפים מעובדים ותבלינים כמו קטשופ ורוטב ברביקיו.

11. אוכל מעובד

מזונות מעובדים מאוד כמו ארוחות קפואות, מאפים, מזון מהיר וחטיפים ארוזים בדרך כלל מכילים דגנים מעודנים ותוספת סוכרים, מלח ושומן כדי לעזור להם להחזיק מעמד על מדפי החנויות ולשמור על הטעם. כל אלה יכולים להגביר את הדלקת.

אכילת תזונה מעובדת מאוד קשורה להשמנה מוגברת ולתנגודת לאינסולין, שעלולה להחמיר בעקיפין את תסמיני דלקת המפרקים.

12. גלוטן

גלוטן הוא חלבון בדגנים כמו חיטה, שעורה ושיפון. מחקרים מסוימים מצאו שתזונה נטולת גלוטן יכולה להועיל לחולי דלקת מפרקים שגרונית על ידי הפחתת דלקת.

מחקרים מצאו גם קשר בין אנשים הסובלים ממחלת צליאק ודלקת מפרקים שגרונית. מחלת צליאק היא מחלה אוטואימונית שבה גלוטן מעורר דלקת במעיים ובמקומות אחרים בגוף.

עם זאת, לא כולם רגישים לגלוטן. אתם יכולים לנסות להימנע מזה כדי לראות אם תסמיני דלקת המפרקים שלכם משתפרים.

מהי תזונה טובה לדלקת פרקים?

עכשיו שלמדנו מה אסור לאכול בדלקת פרקים ניגש למה כדאי לשלב בתזונה. מזונות מסוימים יכולים לעזור בהפחתת דלקתיות והם בחירה טובה עבור דלקת פרקים. אלו כוללים:

  • דגים שומניים כמו סלמון וטונה
  • אגוזים, כולל שקדים, בוטנים, פיסטוקים ואגוזי לוז
  • פירות יער, כולל אוכמניות, פטל ותותים
  • ירקות עלים כהים כמו קייל ותרד
  • שמן זית
  • שום ובצל
  • קינמון

שורה תחתונה

אוכל יכול לשחק תפקיד בכמות הדלקת שאתם מתמודדים איתה מדי יום. אם אובחנתם עם דלקת פרקים, שינויים פשוטים בתזונה יכולים לעזור בניהול הסימפטומים שלכם. בחינת מה אסור לאכול בדלקת פרקים הוא הצעד חיובי ראשון לשיפור המצב באופן טבעי.

מחקרים מראים כי מזונות עשירים בשומן רווי, שומני אומגה 6, סוכר ומלח עלולים להעצים את תסמיני דלקת המפרקים. במקום זאת, כוונו לתזונה מלאה בירקות, פירות, אומגה 3 ודגנים מלאים כדי לעזור להפחית את הדלקת במפרקים.